Jakie jedzenie wpływa niekorzystnie na naszą tarczycę?
Jakie pokarmy niekorzystnie wpływają na naszą tarczycę?
Tarczyca to organ w kształcie motyla, który znajduje się przed tchawicą i częściowo owija się wokół niej. Gruczoł ten ma dwa płaty, lewy i prawy, połączone wąskim paskiem tkanki. Tarczyca produkuje hormony, które regulują metabolizm, czyli przekształcanie przez organizm pokarmu w energię. Hormony te są wydzielane do krwiobiegu, skąd wędrują do komórek w całym organizmie, aby wywołać reakcje, które umożliwiają zajście reakcji chemicznych. Do produkcji swoich hormonów tarczyca potrzebuje jodu, selenu, cynku i witaminy A.
Problemy z tarczycą mogą wystąpić, jeśli w naszej diecie brakuje jednego lub więcej z tych składników odżywczych. Te składniki odżywcze pomagają stymulować produkcję hormonów przez tarczycę i zapewniają prawidłową funkcjonalność wszystkich procesów organizmu, w tym rytmu serca i funkcji mózgu. Niektóre pokarmy mogą mieć negatywny wpływ na tarczycę, jeśli spożywamy je w dużych ilościach przez dłuższy czas lub nie otrzymujemy wystarczającej ilości składników odżywczych z innych pokarmów.
Przewlekły stres jest być może nawet większym czynnikiem niż żywność w powodowaniu negatywnych skutków na tarczycę. Kiedy doświadczamy przewlekłego stresu przez wystarczająco długie okresy czasu, uwalniamy kortyzol do naszego organizmu jako odpowiedź na kompensację tego stresu. Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie https://familysports.pl/ .